Mmmm, bunătatea! Oare ce miros are bunătatea? Dar ce gust?  Și oare ce textură? Dar cum se aude bunătatea? Și oare cum se vede bunătatea?
Bunătatea merge? Cum vine ea, bunătatea?
Bunătatea vine prin cuvinte și gesturi
Și mai ales … de la cine vine bunătatea?

Dacă orice gest de bunătate contează, care ar fi cel mai mic gest pe care l-aș putea face?

Te invit să răspunzi la o provocare de 21 de zile de practică conştientă a bunătăţii, în care să dăruim şi să primim bunătate, să creăm un flux al bunătăţii şi grijii şi solidarităţii în jurul nostru.

Înainte de orice vreau să vezi această provocare ca o invitație cu blândețe prin care să schimbi lumea cu blândețe și pentru că este alegerea ta.

Provocarea are loc pe parcursul a 21 de zile, adică 3 săptămâni. În fiecare zi să observăm un gest de bunătate dăruit sau primit. Oricât de mic. Orice crezi tu. Pentru că orice gest de bunătate, oricât de mic, nu este în zadar. 

În ce constă provocarea? 

În prima săptămână– „Dăruiesc gesturi de bunătate”
În primele 7 zile, de luni până duminică, în mod conştient faci gesturi de bunătate către ceilalţi. Oricât de mic sau de mare. Orice alegi tu. Apoi îți notezi într-un caiet sau o agendă. Este foarte important ca gestul tău de bunătate să fie făcut fără a aștepta ceva de la persoana pentru care îl faci.

În a doua săptămână– „Primesc gesturi de bunătate”
În următoarele 7 zile, de luni până duminică, îți îndrepți atenţia la gesturile pe care oamenii din jurul tău le fac pentru tine, dar fără a fi într-o stare de „așteptare”, ci de observare.  

În a treia săptămână– Dăruiesc şi primesc gesturi de bunătate –
În ultimile 7 zile, de luni şi până duminică, în mod conştient faci gesturi de bunătate către ceilalţi şi ești atent/ă la gesturi de bunătate care vin spre tine. 

Concret, iată ce te invit să faci zilnic 

În fiecare zi te invit să reflectăm la 3 lucruri:
1. gândul zilei legat de bunătate – Dimineață amintește-ți de această provocare și setează-ți intenția pentru ziua respectivă. În fiecare dimineață, la ora 06.00, va fi postat pe Facebook un gând despre bunătate. Dacă vrei să găsești un moment de inspirație, îl vei găsi pe pagina de Facebook Școala de dresat Dragoni.
Ia-ți un moment în care să reflectezi la el; opţional, poți chiar nota în agenda personală ce gânduri ai.
2. gestul de bunătate– După ce l-ai făcut sau observat că ți l-a făcut cineva, îl notezi în câteva cuvinte sau rânduri. Dacă vrei să scrii mai mult, sigur poți să o faci
3. cum te-ai simţit – Notezi câteva emoţii pe care le-ai trăit atunci când ai făcut gestul sau ți s-a făcut acel gest. Crezi că te-ar ajuta o listă cu emoții și sentimente? Cere-mi una la email nvcgroupstudy (@) gmail.com

Ne auzim peste 3 săptămâni, pe 10 iunie, de Ziua Empatiei, când povestim despre micile gesturi pe care le-am dăruit și pe care le-am primit. Despre empatia pusă în mișcare. Și despre schimbarea din noi și în alții. Dar în primul rând în noi.  

Dacă „nu putem să ajutăm pe toată lumea, dar fiecare poate să ajute pe cineva”, atunci tu pe cine începi să ajuți?

Dalai Lama zicea că „Bunătatea şi compasiunea sunt printre principalele lucruri care ne dau sens vieţii. Ele sunt o sursă constantă, de durată de fericire şi bucurie”. 

Ai vrea să mai inviți pe cineva în provocare?
Provocarea poate fi începută în orice moment al anului sau al vieții. Atunci când o faci alături de un grup poate fi mai antrenant. Oare cum ar arăta lumea la sfârșitul acestor trei săptămâni în care un mic grup de oameni au făcut mici gesturi de bunătate în același timp?

Dacă ești cadru didactic sau lider la cercetași și vrei să faci această provocare cu copiii tăi, te invit să îmi scrii aici Vei primi pe email un caiet electronic cu mai multe detalii și recomandări cum poți să aplici cu copiii.

De ce îți recomand să faci această provocare cu copiii

  • este o ocazie pentru copii de a face ceva împreună, în afară de lecții
  • la sfârșitul provocării, copiii își vor dezvolta vocabularul de emoții
  • copiii vor fi mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor

Hai să risipim bunătatea în lume! Să lăsăm, deci, lumea asta un pic mai bună decât am găsit-o!

Despre #FormulaBunătății

#FormulaBunătății face parte din provocarea cu care membrii Grupului de studiu pentru Comunicare Nonviolentă încep programul de 14 întâlniri săptămânale, program coordonat de Lăcrămioara Ocunschi.
Lăcrămioara Ocunschi este coach, trainer și facilitator de ateliere de Comunicare Nonviolentă, precum și fondatorul programului Școala de Dresat Dragoni. Ea și-a dorit să împărtășească și altora exercițiul pentru a contribui la o lume mai empatică și solidară.

Dacă vrei să împărtășești experiența ta și să regăsești inspirație de la alte persoane, ne regăsim zilnic, cu toții, pe grupul închis de Facebook: Grup de Studiu Comunicare Nonviolenta.

Poți vedea postările de pe Facebook poți să le vezi aici

Share Button
#FormulaBunătății: provocare la bunătate și umanitate
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *