Pe 26 ianuarie este marcată Ziua Internațională a Educației pentru Mediu pentru a încuraja oamenii să observe starea naturii, să identifice problemele de mediu și să se implice activ în rezolvarea acestora.
Importanța educației pentru mediu este recunoscută și la nivel global, motiv pentru care UNESCO a stabilit că aceasta trebuie să fie o componentă de bază a programelor școlare până în 2025.
5 motive de ce este nevoie de educație pentru mediu
Pe siteul său, UNICEF ne arată cinci motive pentru care este important să ducem educația pentru mediu în școli (sursa )
1. Educația pentru mediu este mai mult decât o simplă informare despre mediu.
- crește gradul de conștientizare și cunoștințe despre problemele de mediu;
- învață indivizii să gândească critic;
- îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor.
2. Educația pentru mediu ajută la crearea unei atitudini civice responsabile.
- Accesul copiilor la educația de mediu îi va ajuta să se pregătească pentru a face față efectelor schimbărilor climatice în mod cuprinzător din punctul de vedere al cetățeanului responsabil, apărând și fiind consecvenți cu aceste valori în toate domeniile
3. Educația pentru mediu ajută la dezvoltarea abilităților de viață
- Educația pentru mediu oferă elevilor abilități, cunoștințe, comportamente și atitudini adecvate pentru a face față unei lumi și unui climat în schimbare rapidă și promovează transformarea atât personală, cât și sistemică către stiluri de viață mai durabile.
4. Prin educația pentru mediu copiii pot deveni foarte implicați
- Prin educație, copiii pot contribui la toate aspectele elaborării politicilor, atenuării și adaptării la schimbările climatice.
5. Prin educația pentru mediu copiii pot deveni foarte implicați
- Școlile sunt spații pentru a crea și implementa soluții de mediu care generează stiluri de viață mai durabile și întăresc rezistența la schimbările climatice.
Copiii sunt agenți puternici de schimbare și au un potențial extraordinar de schimbare . Atunci când accesul la servicii esențiale, cum ar fi apă și canalizare, sănătate și educație este îmbunătățit, capacitatea acestora de a supraviețui pericolelor climatice poate fi mult îmbunătățită.
Școala de Dragoni susține educația pentru mediu
Școala de Dragoni susține educația pentru mediu prin ateliere ce contribuie la dezvoltarea compasiunii față de planetă și regnurile sale
Și la Școala de Dragoni se organizează ateliere, cursuri şi tabere pentru a cultiva comunicarea nonviolentă și compasiunea pentru oameni, animale şi mediul înconjurător. Programele au la bază conceptul de comunicare nonviolentă dezvoltat de doctorul în psihologie Marshall Rosenberg și contribuie la dezvoltarea abilităților esențiale de viață ale copiilor, aducându-le veselie, reflectare și conectare cu colegii și cu dascălii lor.
Pentru Săptamana Verde au fost create ateliere prin care se cultivă compasiunea față de Mama Pământ și toate regnurile sale, animal, vegetal și mineral, pentru a preveni schimbările climatice şi a proteja mediul. Atelierul Grijă pentru Mama Pământ durează aproximativ 50 – 60 de minute, iar conținutul este adaptat pentru fiecare ciclu de învățământ (clasa pregătitoare, clasele I-IV și clasele V-VIII).
Pentru mai multe detalii vizitați pagina de website despre atelierele pentru Saptamana Verde si despre toate atelierele ce pot fi sustinute in Şcoala Altfel sau oricând pe parcursul anului școlar la orele de dirigenție, educație civică sau dezvoltare personal.
Cadrele didactice care găzduiesc atelierele la clasă primesc adeverință pentru implicare și alte materiale pe care le vor putea folosi ulterior cu elevii în funcție de specificul atelierului susținut.
Cu toții avem nevoie de educație pentru mediu. Haideți să ne unim forțele pentru a clădi o lume mai bună pentru noi și generațiile următoare!