Comunicarea nonviolentă, cunoscută și sub numele de comunicare empatică sau comunicare cu compasiune, este un model dezvoltat de Marshall Rosenberg, doctor în psihologie.

Hai să îți spunem într-un mod cât mai simplu ce este Comunicarea Nonviolentă! Este o modalitate de a vorbi și de a comunica cu ceilalți, care ne ajută să fim mai buni unii cu alții și să rezolvăm probleme într-un mod bun, în care să se țină cont de nevoile și dorințele tuturor. Comunicarea nonviolentă înseamnă să încerci să vorbești cu oamenii fără să le faci rău, fără să îi jignești, fără să îi obligi să facă ceva. Asta înseamnă să fii atent la cum te simți și la cum se simt ceilalți. Când vorbim cu cineva folosind comunicarea nonviolentă, încercăm să ne exprimăm sentimentele și nevoile într-un modcalm și mai ales respectuos.

De ce este important să învățăm și să practicăm comunicarea nonviolentă?

  • Ei bine, pentru că ne ajută să ne înțelegem mai bine unii pe alții și astfel să fim mai buni prieteni și colegi. Când folosim această metodă de comunicare, putem evita conflictele și putem rezolva problemele într-un mod care face pe toată lumea să se simtă bine.
  • În plus, comunicarea nonviolentă ne ajută să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să fim mai empatici față de ceilalți. Astfel, putem construi relații mai puternice și mai frumoase cu cei din jurul nostru.

Așadar, învățând să folosim comunicarea nonviolentă, putem face lumea în care trăim un loc mai bun pentru toți. Vrei să încerci să învățăm și să practicăm împreună?

Modalități de a învăța și de a practica comunicarea nonviolentă

Pentru adulti, există mai multe modalități de a învăța și de a practica comunicarea nonviolentă. Iată 5 sugestii:

  1. Cărți și resurse online: Există numeroase cărți și materiale online care prezintă principiile și tehnicile comunicării nonviolente. Prima carte pe care o recomandăm este “Comunicarea nonviolentă: un limbaj al vieții” scrisă de Marshall Rosenberg, este o resursă excelentă pentru începători.
  2. Participarea la workshop-uri sau seminarii: În cadrul Școlii de dragoni organizăm diferite workshop-uri și seminarii despre comunicării nonviolente, dedicate părinților (click aici) sau dedicate profesorilor (click aici). Astfel ai ocazia de a învăța direct de la facilitatori cu experiență și de a practica tehnicile într-un mediu interactiv și de siguranță emoțională.
  3. Studiu și practică în grup: Te poți alătura unuia grupurile de studiu și practică a comunicării nonviolente, ce au loc online sau fizic, în București. Aceste grupuri oferă un spațiu sigur pentru a experimenta și a învăța din interacțiunea cu alți oameni. Detalii aici
  4. Auto-reflecție și practică personală: Reflectarea asupra propriilor interacțiuni și practicarea tehnicilor comunicării nonviolente în viața de zi cu zi este, de asemenea, o modalitate eficientă de a învăța. Încercarea de a aplica principiile comunicării nonviolente în diverse situații poate fi o experiență de învățare foarte valoroasă.
  5. Lucrul cu un mentor sau coach: Dacă dorești un sprijin mai personalizat, poți lucra cu un mentor sau un coach specializat în comunicare nonviolentă, așa cum este Lăcrămioara Ocunschi, fondatoarea Scolii de Dragoni. Ea te poate ghida și te poate ajuta să aplici principiile în viața ta personală și profesională. Aici

Indiferent de modalitatea pe care o alegi, este important să ai deschidere la practică și să ai răbdare cu tine în procesul de învățare. Comunicarea nonviolentă este o abilitate care necesită timp și efort pentru a fi stăpânită, dar beneficiile în relațiile interpersonale sunt de neprețuit.

Pentru copii, am creat și creem materiale educaționale pe care le aducem în atelierele din școli, din organizații sau la diverse evenimente.

Folosim jocul ca metodă principală educațională, prin care ei fac cunoștință și se împrietenesc cu dragonii și girafele.

Care-i treaba cu dragonii și girafele din ateliere?

La Școala de Dragoni, ne jucăm cu două metafore foarte îndrăgite de copii: dragonii și girafele.

Dragonii sunt imaginea metaforică a emoțiilor și sentimentelor noastre care ne cuprind în momente mai intense și care vin să ne arate că ei apără o comoasră importantă: nevoile și dorințele noastre.

La Școala de dragoni învățăm să îi recunoaștem, să îi primim și să îi îmbrățișăm cu toate fricile și super puterile lor. Învățăm să îi iubim și …să ne iubim.

Girafa este animalul terestru cu cea mai mare inimă și de aceea este simbolul compasiunii și bunătății. Ea este prietena dragonului și prin limbajul și atitudinea deschisă și plină de iubire și compasiune reușește să îl îmblânzească pe dragon.

De aceea, Comunicarea Nonviolentă mai este numită și … limbajul girafei.

Atelierele prin care îmblânzim dragonii vin în şcoala ta.  

Atelierele de Îmblânzit Dragonii sunt ateliere despre comunicarea nonviolentă pentru copii şi tineri, ateliere adaptate pentru fiecare vârstă, prin care urmărim dezvoltarea abilităților empatice și compasiunii.

Vrei să afli mai multe despre atelierele pe care le organizăm? Click mai jos!

Share Button
Despre Comunicarea Nonviolentă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *