Pe 30 ianuarie este marcată Ziua Internațională a non-violenței și a păcii în școli, comemorând moartea lui Mahatma Gandhi, liderul pacifist care a promovat conceptul de nonviolență.

Mahatma înseamnă „suflet mare” în sanscrită și este numele pe care poetul indian Rabindranath Tagore i l-a dat lui Mohandas Karamchand Gandhi, un avocat indian care a apărat și promovat non-violența și rezistența pașnică împotriva nedreptății. Pentru aceste concepte Gandhi a fost asasinat.

Cum a fost aleasă Ziua Nonviolenței și a păcii în școli?

Poetul, educatorul și pacifistul spaniol Llorenç Vidal Vidal s-a gândit că școlile sunt locul în care mințile tinere pot fi cizelate pentru a forma lideri tineri și că ar trebui să se predea în școli despre importanța păcii și a nonviolenței pentru a ajuta la formarea tinerilor cât mai devreme. În 1964, în orașul său natal din Mallorca, a fondat Ziua școlară a nonviolenței și a păcii, o inițiativă de pionierat, non-statală, neguvernamentală, neoficială, independentă, liberă și voluntară a Educației Non-violente și Pacificatoare, care se practică acum în școli și în centre educaționale din întreaga lume, iar profesorii și elevii din toate clasele și din toate țările sunt invitate să participe. Pentru a sărbători această zi, el a ales ziua de 30 ianuarie, data de comemorare a morții lui Mahatma Gandhi – legendarul avocat al păcii mondiale și al nonviolenței.

Există vreo diferență între pace și nonviolență?

Dacă și tu te-ai întrebat dacă există o diferență între pace și nonviolență, iată ce am concluzionat. Pacea poate fi privită ca o calitate, o stare ideală de a fi, astfel încât o societate sau o persoană să fie în pace. Dar o societate sau o persoană nu este niciodată în nonviolență. Nonviolența arată calea. Este mijlocul, metoda sau drumul care duce la pace.

Nonviolența este o filosofie și un stil de viață ce promovează abținerea de la violență, o practică personală de a nu provoca intenționat rău altora sub nicio formă. Rănirea oamenilor, animalelor și/sau a mediului este inutilă doar pentru a obține anumite rezultate.

Un mod de viață care include non-violența ca valoare morală include și respectul, empatia, bunătatea și blândețea față de alte persoane, precum și dorința de cooperare și încredere în cadrul unei comunități. Prin învățare experiențială, aceste concepte sunt incluse în programele educaționale de către trainerii de la Școala de dragoni. Astfel, când procesul nostru educațional este inspirat din principiile non-violenței și a păcii le permite școlarilor să dobândească cunoștințe, atitudini și abilități esențiale de viață, care le întăresc dezvoltarea ca viitori cetățeni cu gândire critică, dedicați drepturilor lor și ale celorlalți“. –

Lăcrămioara Ocunschi, fondator Școala de dragoni

În fiecare lună, sute de copii din școlile din România învață prin joc despe cum să se comporte nonviolent față de ei, de colegii și prietenii lor și față de alte persoane, față de animale și natură. Hai ca împreună să aducem mai aproape filosofia nonviolenței în viața copiilor tăi și a ta!

“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” Mahatma Gandhi (1869-1948)

Descoperă atelierele despre Comunicarea Nonviolentă organizate de echipa de traineri ai Scolii de dragoni

Descoperă atelierele despre bullying organizate de echipa de traineri ai Scolii de dragoni

Descoperă atelierele pentru Săptămâna Verde care promovează nonviolența și compasiunea față de planetă și regnurile sale.

Descoperă interviul de la Radio Romania susținut de Lăcrămioara Ocunschi, cu ocazia Zilei Nonviolenței în scoli

Share Button
30 ianuarie- Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *