Învățăm de ce e important să nu fim violenți cu Mama Pământ.
Website-ul ONU explică că expresia „Mama Pământ” este folosită pentru că „reflectă interdependența care există între ființele umane, alte specii vii și planeta pe care o locuim cu toții”.
Pornind de la această idee, Școala de Dragoni a dezvoltat atelierul Grijă pentru Mama Pământ, atelier ce este livrat în școli în perioada Săptămâna Verde, precum și la orice altă activitate ce își propune promovarea grijii față de planetă.
Atelierul își propune dezvoltarea compasiunii față de planetă și toate regnurile pentru a preveni schimbările climatice şi a proteja mediul și este adaptat cu activități diferite pentru clasele primare și gimnaziale.
Grijă pentru Mama Pământ
clasele pregătitoare – IV
În cadrul atelierului copiii își cunosc dragonii și îi transformă în parteneri într-o călătorie, călătorie în care ei își descoperă superputeri și învață cum să le folosească pentru a proteja Mama Pământ.
În cadrul atelierului vor mai face și o meditație ghidată, care îi va conecta cu Mama Pământ și regnurile animal, vegetal și mineral, învățând despre nevoile lor și ale naturii.
Atelierul se încheie cu o activitate de reciclare creativă, în care ei își creeză dragoni din materiale reutilizabile.
Grijă pentru Mama Pământ
– clasele V- VIII
Pământul este casa noastră. Oare cum ne putem face traiul mai sustenabil ?
În cadrul atelierului copiii vor face și o meditație ghidată, care îi va conecta cu Mama Pământ și regnurile animal, vegetal și mineral, învățând despre nevoile lor și ale naturii.
Be a part of the solution, not a part of the pollution este îndemnul sub care tinerii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și inițiativa pentru a contribui la rezolvarea unor probleme de mediu din viața cotidiană sau probleme locale de mediu și la informarea/ sensibilizarea membrilor comunității locale privind schimbările climatice și protecția mediului.
- În timpul atelierului copiii lucrează individual, în grup mic și în plen,
- Atelierul contribuie la dezvoltarea abilităţilor de socializare şi la creşterea gradului de coeziune a grupului prin joc și joacă.
La sfârşitul atelierului….
- copiii vor afla că oricine se poate transforma în dragon și poate porni într-o călătorie pentru a o apăra pe Mama Pământ
- vor înțelege care sunt nevoile noastre și ale planetei și cum iau naștere conflictele
- stă și în puterea lor să facă acțiuni concrete pentru protecția mediului
- vor primi materiale, care îi ajută la îmbunătățirea compasiunii.
- vor avea și mici misiuni (aka teme) pentru acasă.
Detalii şi recomandări importante
- Activităţile se pot desfăşura într-un loc agreat împreună sau la şcoala dvs., dar e important ca în sala în care are loc activitatea să fie spațiu de joc (sala să fie pregătită înainte de a începe activitatea, eventual băncile date la perete și un cerc larg cu scaune cum este și )
- Foarte important: cadrul didactic va rămâne în permanență în sală pe durata desfășurării atelierului.
- Pentru a interacţiona cât mai bine cu copiii, preferăm să organizăm un atelier cu o singură clasă o dată (un grup cu 16 – 25 elevi din aceeaşi clasă). Dacă vor fi mai multe clase, atelierul va fi ţinut consecutiv, nu cu toate clasele la un loc. Calitatea relaţiei cu copiii, pe care o creăm în timpul atelierului, este foarte importantă.
- Pentru eficienţa timpului şi efortului nostru, ne-am bucura dacă se alătură cel puţin două clase în aceeaşi zi.
- Atelierul durează aprox 50- 60 minute, în funcţie de dinamica grupului.
- Atelierul este facilitat de un trainer. În funcție de numărul de clase și de copiii din clase, vor fi 2 traineri.